Gratis verzending > 30 euro in NL en BE
Verzending < 2 werkdagen
Gratis cadeau > 40 euro
B2B
0
Review Logo9,6 @ Google

Door Ingrid Bastiaans en Henk Weijers, 25 januari 2019

IJsballen maken voor heerlijke geuren in de sauna

IjsbalkogelOm ijsballen te maken bieden we een ijsbalkogel met trechter zodat je makkelijk ijsballen kan maken.

 

 

Op een voordeligere manier ijsballen met een gat maken?

IJsballen met een gat maken hoeft niet persé met deze houten ijsbal maker, maar kan ook met RVS of houten schaaltjes.

Kijk hieronder hoe je dan te werk gaat.

 

Als je een ijsbal wilt maken met een gat

 

 

Neem dan:

 

- 2 roestvrijstalen schaaltjes om de ijsbal mee te kunnen maken voor 700 ml aangedrukt ijs (dit komt overeen met een halve liter water)

- gebruik 1 maatbekertje die we gratis meesturen bij 6 x 1 liter fles bestellingen

 

 

Stappenplan:

 

1. Zet het maatbekertje in het onderste kommetje

2. Doe het crunch ijs in het ene en in het andere kommetje en zet de twee kommetjes op elkaar

3. Klaar

4. Prima resultaat, geen extra kosten en erg stabiel.

 

 

Hoe verdeeld de geur zich?

Daarna heeft Henk Weijers gekeken hoeveel het uit maakte als er geen gat in de ijsbal zat.
Daarnaast wilde hij weten waar de geurstof zich verdeelde in de ijsbal door kleurstof toe te voegen aan de geurstof en dit is het resultaat: 

 

 

Ijsbal zonder gat opgieten

IJsbal voor de sauna met gat

Voor de proef heeft Henk wat rode kleurstof toegevoegd aan 20 ml Mint opgiet basic om te zien hoe de geur zich verdeelde in de ijsbal.


De ijsbal staat ook in dit voorbeeld gelijk aan een halve liter water.

 

Bij deze afbeelding zat er wel een gat in de ijsbal en wordt de geur goed verdeeld over de ijsbal.

 

 

 

IJsbal voor de sauna zonder gat

Bij de tweede afbeelding is er geen gat in de ijsbal gebruikt en ook hier is de geur helemaal door de ijsbal gegaan.

 

1 minuut na het maken van de ijsbal heeft Henk een tikje met de saunalepel op de ijsbal gegeven.

 

Zoals jullie kunnen zien is de ijsbal ook zonder gat helemaal voorzien van de geur en kleur. De geur gaat dus niet enkel aan de rand van de ijsbal zitten.

 

Hoe zorg je ervoor dat de geur op de kachel en niet op het aanrecht terecht komt?

Henk was wel geschrokken van de hoeveelheid geurstof die vrijwel onmiddellijk over het aanrecht liep.

 

Daarom is het handig om de ijsbal in 1 kom of in de sauna-emmer te laten zitten totdat de ijsbal op de saunakachel gezet wordt. Als je meerdere ijsballen gebruikt is het dan wel van belang dat je ook meerdere kommetjes hebt. Dan kan je het bakje of de sauna-emmer namelijk omdraaien op de kachel en komt wel alle geur op de saunakachel en dus in de sauna terecht.

 

 

Kleinere ijsballen van 350 ml water

Henk heeft ook een test gedaan met kleinere ijsballen van 350 ml water. Hier zie je de eerdere ijsbal naast degene die hij nu gebruikt. Omdat dit kleinere ijsballen zijn gebruikt hij nu 5 ijsballen in plaats van 3 ijsballen in zijn sessie.

 

Werkwijze ijsballen maken

Doe eerst crunch ijs in een emmer, maak hier ballen van. Giet over de ijsballen ongeveer 25 ml sauna opgiet basic. Laat de ijsballen in een emmer of in het bakje zitten en neem deze mee de sauna in.

Leg daarna de ijsbal op de saunakachel en giet water naast de ijsbal zodat de geur in de ijsbal geleidelijk aan vrij komt.

Daarna wordt de tweede ijsbal op de saunakachel gelegd. Nu is de eerste ijsbal al vrijwel gesmolten en dus verdwenen. De eerste geur is hierdoor al goed vrij gekomen. De tweede ijsbal ligt rustig te smelten en de geur te verspreiden terwijl je aan het wapperen bent.

Daarna wordt de derde ijsbal op de saunakachel gedaan en wordt er weer water gegoten naast de ijsbal waar het nodig is. 

De vierde ijsbal gaat op de kachel en ga weer verder met wapperen. 

Als laatste komt de vijfde ijsbal met het gesmolten water op de saunakachel.

Als de laatste ijsbal verdwenen is zijn we zo'n 7 tot 8 minuten verder in de opgietsessie.

Als je wilt dat de geur die in de ijsbal zit eerder weg gaat, tik dan de ijsbal kapot zodat de geur sneller vrij komt.

Grote en kleine ijsbal voor opgieten in de sauna

 

 

Voordelen

Het voordeel van deze ijsballen is dat de geur geleidelijk aan vrij komt en daardoor niet een grote piek aan geur geeft. Omdat je kleinere ijsballen gebruikt kan je ook meerdere geuren gebruiken tijdens de opgietsessie.

Doordat de ijsballen nog staan te smelten als Henk aan het wapperen is valt de temperatuur tussen 2 opgiet beurten minder terug en krijg je een hele rustige en gelijkmatige opbouw.


Henk maakt de ijsballen 20 minuten voordat hij in de sauna gaat opgieten naast de ijsmachine met 1 paar kommetjes zodat hij deze maar 1 set nodig heeft. Daarna doet hij ze in de opgietemmer en overgiet hij de ijsballen met sauna opgiet basic.

Omdat Henk alle ijsballen in de saunaemmer heeft gedaan komt alle geurstof op de saunakachel. Als de laatste bal op de kachel ligt gaat het ijswater met daarin ook nog geurstof van onder uit de emmer op de saunakachel.

Henk gebruikt meer water dan die 1,5 liter van de ijsballen. Dit "meer" gaat op gevoel. Hierdoor is er geen verspilling van geurstof. 

Het tweede deel doet hij met een tweede geur op een andere manier (zonder ijsballen)

Voor deze opgietsessie zijn kleinere houten of metalen kommetjes te gebruiken. 

IJsballen met sauna opgiet concentraat in de saunaemmer

 

Conclusie ijsballen maken

Met of zonder gat een ijsbal maken maakt niet veel uit.

Een ijsbal zonder gat maken is wel makkelijker, dus kan je het beste kiezen om een ijsbal te maken zonder gat.

Met meerdere ijsballen kan je de opbouw goed managen en meerdere geuren gebruiken in je saunasessie.

Voeg de geur toe aan de ijsballen voordat je de sauna in gaat, maar houdt wel de ijsbal in het bakje of in de sauna emmer zodat alle geur op de saunakachel en dus ook in de sauna terecht komt.

 

Reacties

  • Door Bert de Haan, 2 februari 2024

    Vraagje over ijsballen op saunakachel.

    We komen regelmatig bij saunacomplexen waar ze met de opgietingen uitgaan van ijsballen. dit gebeurt dan op grote saunakachels die volgens mij op gas verwarmd worden.
    ...

Laat een reactie achter

Vragen of tips? Plaats ze hieronder

* Verplichte velden
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »