Hoe worden etherische oliën gewonnen? - Beauty & Care BV
0
Producten
Populaire Geuren
 • Bel ons
  ← Terug naar het hoofdmenu
  Producten
  → Bekijk alle Producten
  Etherische olie
  Saunageuren
  Stoombadmelk
  Begeuring
  Massage & Verzorging
  Natuurlijk
  Overige
  ← Terug naar het hoofdmenu
  Populaire Geuren
  → Bekijk alle Populaire Geuren
  Eucalyptus
  Winter
  Mint
  Lavendel
  Rozenmusk
  Hamam
  Dennen
  Sinaasappel
  Opium
  Overige

  Hoe worden etherische oliën gewonnen?

  Hoe worden etherische oliën gewonnen?

  Etherische oliën worden gewonnen door middel van koude persing, stoomdestillatie en extractie.

  Het winnen van etherische oliën kan op 3 manieren:

  1. Stoomdestillatie
  2. Koude persing
  3. Extractie

   

  Stoomdestillatie etherische olie

  1. Stoomdestillatie proces etherische oliën

  De meest voorkomende vorm van het verkrijgen van etherische oliën is door middel van stoomdestillatie.
  Stoomdestillatie wordt gebruikt bij kruiden, specerijen en hout soorten.
  1. De plantdelen worden in een koperen of rvs ketel gedaan. Er wordt water in het eerste vat gekookt waardoor stoom ontstaat.
  2. In het tweede vat wordt onderin stoom (waterdamp) ingevoerd welke de vluchtige plantenbestanddelen mee naar boven neemt. Hierbij worden minuscule oliedruppeltjes van de plantdelen meegenomen in de stoom. De stoom bevat niet alleen etherische oliën, maar ook in water oplosbare stoffen.
  3. Het mengsel van stoom, olie en plantendelen begeeft zich hierna op weg naar de koeltoren waar het zo ver afkoelt dat er een vloeistof ontstaat.
  4. Tenslotte komt het vloeistofmengsel in het decanteervat. Hier wordt de olie van het water gescheiden. (De etherische olie is lichter dan het water en komt daardoor bovenop het water drijven) De etherische olie wordt bovenaan de ketel afgetapt. Het overgebleven water bevat plantenextracten en wordt dus afgevoerd als bloemenwater. Het bloemenwater wordt ook wel Hydrolaat genoemd.

   

  2. Koude persing proces etherische oliën

  De citrus geuren zoals Sinaasappel en Mandarijn worden veelal verkregen door koude persing. Omdat de schil van citrus geuren zo veel etherische olie bevat kan deze makkelijk gewonnen worden door koude persing. De vruchten worden heel dun geschild en deze schillen worden uitgeperst. Daarna hoeft de vloeistof alleen nog maar gefilterd en afgeschonken te worden. Hierna wordt soms nog destillatie toegepast, de gedestilleerde oliën worden vaker voor de levensmiddelenindustrie gebruikt dan voor de aromatherapie. De koudgeperste olie is veel completer.

  Sinaasappel etherische olie

   

   

  Extractie etherische olie

  3. Extractie proces etherische oliën

  De meeste bloemen geuren zoals Rozen olie en Jasmijn olie en sommige harsen worden gewonnen door middel van extractie. Als oplosmiddel kan gebruik gemaakt worden van ethanol, butaan en koolstofdioxide. Het plantenmateriaal wordt met het gekozen oplosmiddel vermengd en lichtjes verwarmd. Na een tijdje hebben de bloesems hun geur overgedragen. Hierna wordt het oplosmiddel verwijdert en zo ontstaat het eindproduct, het zogenaamde absoluut.

   

  Reacties

  Laat een reactie achter
  * Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »