Gratis verzending > 30 euro in NL en BE
Verzending < 2 werkdagen
Gratis cadeau > 40 euro
B2B
0
Review Logo9,6 @ Google

Door Ingrid Bastiaans, 30 augustus 2023

De 8 etherische oliën die in de aromatherapie gebruikt worden voor de ontspannende werking

Lavendel etherische olie


1. Lavendel olie


Kalmeert en werkt hierdoor rustgevend. Lavendel olie heeft een zoet, bloemig-kruidig en balsemiek-houtig aroma. Lavendel olie komt uit Frankrijk en wordt verkregen door middel van stoomdestillatie. Deze etherische olie wordt gebruikt om een ontspannende werking te geven aan een massage olie. Lavendel etherische olie wordt gemengd met Tea Tree etherische olie voor in gezichtsmaskers tegen acné.

Litsea Cubeba etherische olie


2. Litsea Cubeba olie


Litsea Cubeba etherische olie werkt goed tegen spierpijn, angst en depressies. Ze heeft een intense citroenachtige, frisse, fruitige geur. Litsea Cubeba etherische olie wordt gewonnen door middel van stoomdestillatie uit de Litsea Cubeba Pers in China. Deze etherische Litsea Cubeba olie is familie van de citrusgeuren.

Ylang Ylang etherische olie

 

3. Ylang Ylang olie


Ylang Ylang betekent; bloemen der bloemen en heeft een kruidig, kamferachtig aroma. Deze etherische olie is goed te gebruiken om te ontspannen, bij stress en depressies. Ylang Ylang etherische olie wordt gewonnen door middel van stoomdestillatie uit de Cananga Adorata in Madagascar. Deze etherische olie werkt goed bij slapeloosheid en heeft een algemeen verzorgende en hydraterende werking op de huid. Dit is een van de weinige betaalbare etherische oliën gedestilleerd uit bloemen.

Sinaasappel etherische olie

 

4. Sinaasappel olie


Gebruik deze Zoete Sinaasappel olie als u zich blij en gelukkig voelt en ervaar hoe ze overeenkomt met uw eigen geluk. Gebruik het ook als u zich ongelukkig voelt en laat u erdoor verwarmen.
Sinaasappel olie heeft een fris, droog, bijna bloemig aroma met een rijke, zoete ondertoon. Etherische sinaasappel olie kan goed gemengd worden met citrusgeuren en met Mint en Lavendel.
Etherische olie van zoete sinaasappel olie wordt gewonnen uit de Citrus Sinensis door koude persing (handmatig of machinale persing) uit de buitenste schil van de bijna rijpe vrucht. Indien u sinaasappel olie in zoete amandel olie gebruikt dient u de massage olie in 1 x op te maken anders wordt hij zuur na een paar dagen. Daarnaast is het van belang dat u niet direct na de massage gaat zonnen, wacht hier dus 1 a 2 uur mee.

 

Mandarijn etherische olie

 

5. Mandarijn olie


Etherische Mandarijn olie werkt goed tegen angst/stress en zorgt voor een vrolijke sfeer. Mandarijn olie (Citrus Reticulata) heeft een intens zoet, bijna bloemig fris citrus aroma. Deze rode Mandarijn olie is een etherische olie die gewonnen wordt door persing uit mandarijn schillen van Citrus Nobilis. Deze etherische olie heeft een zoete geur die lijkt op geschilde mandarijnen. Mandarijn olie heeft een ontspannende werking en is zeer geliefd bij kinderen en baby's. Kinderen worden blij en rustig van Mandarijn olie. Daarom wordt Mandarijn olie ook veelal de kinderolie van de etherische oliën genoemd. Maar ook voor volwassenen is deze etherische olie zeer geschikt om weer positieve gedachtes te krijgen. Van Mandarijn olie wordt dus iedereen weer gelukkig. Mandarijn olie is uitermate geschikt in verzorgende kinderproducten en op aromastones.

 Petit Grain etherische olie

 

6. Petit Grain olie


Petit Grain olie heeft een fris-bloemige en houtig-kruidige citrusgeur. Petit Grain etherische olie behoort tot de citrusgeuren.
Petit Grain olie werd vroeger onttrokken aan de groene onrijpe sinaasappelen als ze nog zo groot als kersen waren. Vandaar de naam Petit Grain of 'kleine korrels'. Nu wordt de ontspannende etherische olie van Petit Grain gewonnen uit de Citrus Dulcis door middel van stoomdestillatie uit de bladeren en twijgen van dezelfde boom die bittere Sinaasappel olie en Oranjebloesem produceert. Het is een van de klassieke ingrediënten van eau de cologne.

Petit Grain olie werkt goed:
- tegen stress
- voor de creativiteit
- opwekkend
- tegen vet haar en een onzuivere huid
- om de huid te verstevigen

Niet gebruiken tijdens de zwangerschap en niet de olie (verdund) op de huid gebruiken als je kort erna gaat zonnen.

 Lemongrass etherische olie

 

7. Lemongrass olie


Etherische Lemongrass olie werkt kalmerend op het zenuwstelsel en heeft daarom ook een ontspannende werking. Lemongrass etherische olie heeft een sterke citrus geur en wordt ook wel citroengras olie genoemd. Deze etherische olie wordt gewonnen door middel van stoomdestillatie uit de fijngehakte verse en gedeeltelijk gedroogde bladeren. Lemongrass olie behoort tot de citrus familie en kan dus goed gecombineerd worden met andere citrusgeuren. In de oosterse landen zoals Thailand, China en India wordt Lemongrass ook in drankjes en veel in het eten gebruikt. Lemongrass olie wordt in Nederland ook wel Citroengras olie genoemd. Citroengras is een soort lang gras wat wel tot 1,5 meter hoog kan groeien. Deze citroengras etherische olie wordt gewonnen uit de Cymbopogon Flexuoses. Lemongrass olie is een zuiverende etherische olie. Let op Lemongrass etherische olie altijd verdunnen in Zoete Amandel olie alvorens deze op de huid te gebruiken. Gebruik deze etherische olie niet tijdens de zwangerschap.

Patchouli etherische olie

 

8. Patchouli olie


Etherische Patchouli olie is ontspannend, huidverzorgend, anti-bacterieel en insecten werend. Patchouli olie heeft een aardende invloed op de wortelchakra. Etherische Patchouli olie past bij mensen die zich snel zorgen maken en onrustig voelen. Daarom wordt deze essentiele olie ook veel gebruikt bij meditatie.

Patchouli bestaat bijna uitsluitend uit zeldzame sesquiterpenen en patchoulol. Dit zorgt ervoor dat de olie ontspannend werkt terwijl de olie ook stimulerend werkt op ons onbewuste denken. (Pujiarti 2012)

 

 

Gebruik van etherische oliën

 

Hieronder staan een aantal voorbeelden hoe bovenstaande ontspannende etherische oliën kunnen worden toegepast.

 

 

      Aromastone

Aromastone:

Doe 2 a 3 druppels etherische olie op een aromastone en zet de aromastone op een plek neer dat niemand hem ziet of zet hem op een plek neer dat in ieder geval baby's of kinderen er niet aan kunnen zitten.

       Aromatherapie set


Aromabrander:

Doe water in het bakje van de aromabrander en voeg 3 tot 5 druppels etherische olie toe aan het water in de aromabrander. Steek het waxinelichtje onder in de aromabrander aan als je in dezelfde ruimte blijft.

       Aroma diffuser

Aroma diffuser:

Doe water en een paar druppels etherische olie in de aroma diffuser en zet het gewenste programma aan. Hoe langer de diffuser aan staat hoe meer geur deze in de ruimte verspreid.

      Sauna emmer

 

Sauna:


Voeg 1,25 ml (25 druppels) etherische olie toe aan 1 liter ijs / water in het saunakuipje.

        Zoete Amandel olie, massage en body olie

 

Massage olie of basis olie:


Voeg 1 ml (20 druppels) etherische olie toe aan 250 ml massage olie.

Gezichtsmasker met ontspannende etherische olie

 

Gezichtsmasker:


Voeg 10 druppels etherische olie toe aan 20 gram klei pakking poeder en 20 ml water of Argan olie.

        Lavender Relaxing Sauna Aroma

Lampe Berger:


Gebruik sauna opgietmiddel op basis van etherische olie puur in de Lampe Berger.

 

 

Ontspannende etherische olie mixen om zelf thuis te mixen:


Mandarijn olie met Lavendel olie (Beauty geur)
Lemongrass olie met Lavendel olie (Hamam mix)
Lavendel olie met Mandarijn olie en Citroen olie (Ontspannend, kruidig, citrus)
Lavendel olie met Bergamot olie en Sinaasappel olie (Ontspannend, kruidig, citrus, ook in de slaapkamer)
Sinaasappel olie met Mandarijn olie en Litsea Cubeba olie (Citrus mix)
Ylang Ylang olie met Lavendel olie (Ontspannend, kruidig en Sensueel)
Ylang Ylang olie met Lavendel olie en Sinaasappel olie (Ontspannend, kruidig en sensueel)
Pepermunt olie met Limoen olie (Mojito)
Petit Grain olie met Lavendel olie en Sinaasappel olie (Citrus, kruiden mix)
Lavandin olie en Sinaasappel olie (Lente mix)
Patchouli olie met Dennen olie (Herfst mix)
Citroen olie met Munt olie (Zomer mix)
Lavandin olie met Limoen en Munt olie (Me Time mix)
Lavandin olie met Cederhout olie en Mandarijn olie (Zen mix)
Patchouli olie met Lemongrass olie
Cederhout olie met Patchouli olie en Bergamot olie
Dennen olie met Citroen olie



Al deze etherische oliën zijn natuurlijk, onverdund of versneden en voldoen aan de Europese farmacopee. Deze etherische oliën zijn geschikt voor aromatherapie. Inname mag alleen op doktersadvies. Deze etherische oliën nooit puur op de huid gebruiken. Meng ze altijd eerst in bijvoorbeeld Zoete Amandel olie voordat u de massage olie op de huid gebruikt. Etherische olie wordt gebruikt in de aromatherapie ter ontspanning of voor de heerlijke kruidige geur in aromabranders, aromastones of geurverstuivers.

Deze informatie over etherische oliën wordt vertelt in de etherische olie encyclopedie en door eigen ervaringen van onze klanten.

Als je zelf nog leuke suggesties hebt voor ontspannende etherische oliën of ontspannende etherische olie mixen, log dan in op de webshop en zet ze hieronder.

Ontspannende etherische olie

Reacties

  • Door Ingrid Bastiaans, 12 november 2018

    Beste Julia, we hebben voortaan ook elektrische aromabranders. Deze zijn te vinden op de webshop onder wellness producten --> etherische olie --> aroma accessoires. Met vriendelijke groet, Ingrid Bastiaans

  • Door Julia, 11 november 2018

    Verkopen jullie ook een elektrische aroma brander?

Laat een reactie achter

Vragen of tips? Plaats ze hieronder

* Verplichte velden
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »