Gratis verzending > 30 euro in NL en BE
Verzending < 2 werkdagen
Gratis cadeau > 40 euro

Door Ingrid Bastiaans, 17 juni 2024

Bij Beauty & Care geloven we in de kracht van natuurlijke wellness. Berkentakken zijn een essentieel onderdeel van saunarituelen in Noord-Europa, bekend om hun veelzijdige en heilzame eigenschappen. In dit blog ontdek je alles over het gebruik van berkentakken in de sauna en hoe je optimaal kunt profiteren van hun voordelen.

Berkentakken voor in de Sauna

De Natuurlijke Kracht van de Berk

Berkentakken hebben al eeuwenlang een speciale plek in saunarituelen. Deze takken, met hun frisse berkengeur, bieden talloze voordelen voor lichaam en geest. Ze zijn niet alleen esthetisch aantrekkelijk, maar ook zeer effectief voor ontspanning en de gezondheid.

Het Oogsten van Berkentakken

Het oogsten van berkentakken is een ambacht op zich. Dit gebeurt meestal in de late lente of vroege zomer (rond mei-juni), wanneer de takken vol zijn met sap en de bladeren fris en groen zijn. Het is belangrijk om takken te kiezen die flexibel genoeg zijn om niet te breken tijdens het gebruik, maar sterk genoeg zijn om hun vorm te behouden. 

Berkentakken voor in de Sauna

Traditioneel Gebruik van Berkentakken in de Sauna

In de sauna worden berkentakken gebruikt om het lichaam zachtjes te masseren en te stimuleren. Dit traditionele ritueel, bekend als "venik" in Rusland en "vasta" in Finland, heeft talloze voordelen:

  • Massage en Spierontspanning: Het slaan met een berkentak geeft een diepe, therapeutische massage die de spieren ontspant en helpt bij pijn en spanningen.

  • Verbeterde Bloedcirculatie: Het zachte slaan stimuleert de bloedcirculatie, wat de algehele gezondheid bevordert.

  • Verlichting van de Ademhaling: De etherische oliën in de berkentakken hebben een verfrissende en reinigende werking op de luchtwegen, wat de ademhaling vergemakkelijkt.

Hoe Berkentakken in de Sauna te Gebruiken

Voorbereiding

Week voor je begint de berkentakken een paar uur in warm water. Dit maakt de takken soepeler en activeert de etherische oliën. Gebruik de takken in de sauna om ze te laten opwarmen en stoom door het hout en de bladeren te laten trekken door met ze te zwaaien tijdens de opgieting.

Gebruik

  1. Begin langzaam: wanneer je de berkentak gebruikt, begin met zachte slagen over het lichaam. Dit stimuleert de bloedcirculatie en bereidt de huid voor. Het geeft een heerlijk tintelend gevoel op de huid.
  2. Als je wilt opgieten met het water waar de berkentakken in geweekt hebben kan je hier ook nog berken opgiet aan toevoegen om het water wat meer geur te geven.
    Geur Berken sauna opgietmiddel
  3. Adem diep in: geniet van de frisse geur van de berkentakken. De etherische oliën zullen je luchtwegen openen en je een gevoel van vernieuwing geven.
  4. Na gebruik te drogen hangen zodat ze binnen een paar dagen nog een keer gebruikt kunnen worden.

Vrouwen met berkentakken in de Sauna

Berkentakken Kopen bij BenC

Wil je zelf eens berkentakken proberen? Bij BenC bieden we originele berkentakkenbossen aan, speciaal geselecteerd en gebonden voor saunagebruik. 

Bestel jouw berkentakken en ontdek zelf waarom dit eeuwenoude ritueel nog steeds zo populair is! We hebben staffelkortingen hierop toegepast, dus grotere aantallen afnemen is voordeliger. 

Berkentakken bos

Laat een reactie achter

Vragen of tips? Plaats ze hieronder

* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »