Botanische naam (latijnse plantennaam) van een etherische olie - Beauty & Care BV

Botanische namen etherische olie

Botanische namen etherische olie

Botanische namen zijn de planten namen van etherische oliën en geven aan van welke plant de specifieke etherische olie gewonnen is. Veelal komen bepaalde soorten meer voor in specifieke delen van de wereld. Dus door deze botanische naam weet je dus meestal ook eerder vanuit welk deel van de wereld de etherische olie komt. Naast de botanische namen staat er bij onze etherische oliën ook het land van herkomst vermeld.

Waarom is de botanische naam van een etherische olie belangrijk?


De botanische naam geeft aan van welke plant de etherische olie gewonnen is.
Dit is vaak van belang omdat bijvoorbeeld Eucalyptus olie uit meerdere soorten Eucalyptus bomen gewonnen kan worden. Onze Eucalyptus olie wordt gewonnen uit de Eucalyptus Globulus. Maar Eucalyptus olie kan ook gewonnen worden uit de Eucalyptus Radiata.


Wat kan je afleiden van de botanische naam van een etherische olie?

Van de botanische naam kan je de etherische olie groep afleiden. Daarnaast kun je ook de soort etherische olie afleiden van de botanische naam.

 

Cederhout olie

Zo bestaat er de Cederhout olie uit de Himalaya, Cedrus Deodora en de Cederhout olie uit Texas, de Juniperus Mexicana. De geur van deze twee etherische oliën is zeer verschillend. Ze worden vaak wel allebei Cederhout olie of Cederhout etherische olie genoemd. Soms wordt ook aangegeven Cederhout olie Himalaya en Cederhout olie Texas. Op deze manier weet je dan wel om welke soort Cederhout olie het gaat.

Sandelhout olie

Daarnaast is er nog Sandelhout west, Amyris Balsamifera en Sandelhout oost olie, Santalum Album. Het verschil in geur en prijs is hierbij immens.

 

Rozen olie

Er is ook een zeer groot prijs en geurverschil tussen de Hondsroos en de Rosa Damascena.

 

Munt en Pepermunt olie

Van Munt olie zijn er al helemaal veel soorten. Zo hebben we in ons assortiment al Munt olie (Mentha Arvensis), Pepermunt olie (Mentha Piperita) en Kruizemunt olie (Mentha Spicata). Dit zijn allemaal frisse geuren en zijn allemaal familie van de Munt. Maar ze ruiken allemaal anders en hebben ook weer allemaal een andere prijs.

 

Citrus geuren

Ook de citrus geuren beginnen qua botanische naam met citrus. Zo is de Citrus Limonum de Citroen olie. De Citrus Sinensis de Sinaasappel olie. De Citrus Reticulata de Mandarijn olie. De Citrus Bergamia is de Bergamot olie. De Citrus Aurantium, SSC Amara is de Petit Grain olie en de Citrus Aurantifolia Swingl is de Limoen olie.

 

Na het zien van deze voorbeelden is het wel duidelijk dat er goed gelet moet worden op de botanische naam van de etherische olie. Het is handig dat bij soorten uit dezelfde plantenfamilie de naam van de soort familie voorop staat. Daardoor is het makkelijker om een bepaalde plantenfamilie te herkennen.

 

 

Waar is de botanische naam op onze flessen te vinden?

De botanische naam staat bij ons op de fles onder de naam van de etherische olie bij de pure etherische oliën. Als het geen enkelvoudige etherische olie is staat de botanische naam of de botanische namen bij de ingrediënten. Achter de botanische namen van de etherische oliën zijn bij de etiketten altijd de allergenen (de werkzame stoffen) van de etherische olie te vinden. Dit kan zijn: Linalool, Limonene, Eugenol etc.

 

 

Als je zelf nog vragen hebt over de botanische namen of als je nog een leuke toevoeging hebt, reageer dan hieronder op dit blog artikel.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.