Gratis verzending > 30 euro in NL en BE
Verzending < 2 werkdagen
Gratis cadeau > 40 euro
B2B
0
Review Logo9,6 @ Google

Door Ingrid Bastiaans, 2 februari 2024

Je eigen parfum maken

Franse LavendelFrankrijk is hét parfumland. In Frankrijk zijn parfumeurs 6 maanden tot 3 jaar bezig om een mooie uitgebalanceerde parfum te maken. Soms worden er wel 50 tot 100 geuren in een parfum verwerkt. In een makkelijkere parfum worden zo’n 10 tot 20 geuren verwerkt.

 

Door verschillende aroma's te combineren, creëer je heerlijke geuren. In parfums zijn de verschillende 'tonen' erg belangrijk.
Kijk hiervoor naar het hoofdstuk in het opgiet handboek: geuren mengen (tonen of noten). Na de tonen staan ook de geurgroepen en de geuren die sowieso met elkaar te combineren zijn. 

Met de Beauty & Care parfum oliën kan je ook je eigen parfum maken.
Gebruik hiervoor de gewenste parfum oliën en / of etherische oliën en voeg deze toe aan onze parfum alcohol
Gebruik 24 ml pure parfum olie en 76 ml parfum alcohol voor een eau de parfum.
Voeg 10 tot 15 ml pure parfum olie, 10 ml water en 76 tot 80 ml parfum alcohol toe voor een eau de toilette.
Doe het mengsel in een 100 ml spray fles en geniet van je eigen parfum.
Doe deze fles niet in je tas om lekken tegen te gaan. 

Lees deze informatie eerst goed door voordat je begint met het maken van je eigen parfum.

Vijf redenen om geuren met elkaar te combineren

 1. Om een heerlijke geurcompositie te verkrijgen
 2. Om een sterke geur af te zwakken of een zwakke geur te versterken
 3. Om een geur extra betekenis mee te geven zoals bijvoorbeeld Sinaasappel met Rozenmusk of andere oriëntaalse geuren om een heerlijke parfum voor vrouwen te makent.
 4. Om een duurdere geur betaalbaar te maken
 5. Om complimenterende werkingen te verkrijgen

Kies voor een ontspannende geur, tonen met ontspannende eigenschappen.
Stel daarmee het belangrijkste deel van het mengsel samen zoals bijvoorbeeld: 1 druppel Sinaasappel met 6 druppels Lavendel en 3 druppels Ylang Ylang.

Begin met het combineren van 2 tot 3 geuren om het wat makkelijker te houden voor jezelf.
Elke geur die aan het mengsel wordt toegevoegd kan namelijk een geur maken of kraken.

 

Parfumeurs werkplaats

Mengsel

Boventoon

Middentoon

Ondertoon

Verkwikkend

5 druppels

4 druppels

1 druppel

Ontspannend

1 druppel

6 druppels

3 druppels

Sensueel

1 druppel

4 druppels

5 druppels

Versterkend

8 druppels

1 druppel

1 druppel

 

geuren die passen bij mannen

Geuren die passen bij mannen

Hout-geuren, kruidige, specerijen en frisse geuren.

Parfum ruiken

Geuren die passen bij vrouwen

Bloemige, citrus, zoete en warme geuren.

Samenstellen

Gebruik tussen de 2 en 5 oliën om een simpele eigen eau de toilette of eau de parfum te maken. Gebruik hiervoor 1 of 2 boventonen, 1 of 2 middentonen en 1 of 2 ondertonen.

Omdat het lastig blijft om je eigen geur samen te stellen is het handig om van tevoren een indruk te krijgen van je samenstelling.

Hiervoor heb je nodig:

 1. Je gekozen geuren
 2. Parfum alcohol
 3. Demi water
 4. Wattenstaafjes
 5. Plastic zakjes
 6. Flesje
 7. Etiket
 8. Een kladblok en een pen

Doe van elke geur een paar druppels op een wattenstaafje en doe deze wattenstaafjes vervolgens samen in een plasticzakje. Doe deze met een beetje lucht erin dicht. Laat het geheel zo een tijdje liggen op een verwarming of een andere hittebron en ruik vervolgens in het zakje of de compositie je bevalt. Stel hierna bij waar nodig. Denk eraan dat het niet noodzakelijk is, vaak zelfs niet wenselijk is om van elke geur evenveel te gebruiken, experimenteer daar mee.

Bijvoorbeeld 2 wattenstaafjes met geur x en maar 1 wattenstaafje met geur Y en Z of nog andere combinaties. Schrijf de hoeveelheid druppels per geur op in een kladblok zodat je later nog weet wat je gedaan hebt. Is je parfum te fris, voeg dan wat ondertoon toe, is ze te zwaar, voeg dan wat midden of boventoon toe. Dit is voor een parfumeur de reden dat geuren per toon gesorteerd zijn. Bovenin staan de boventonen, op een middelste plank de middentonen en onderin de ondertonen. Een goed parfum ruikt als één geheel. Het geheel zou beschreven moeten kunnen worden als bijvoorbeeld bloemig, kruidig, oriëntaals enz.

Als je tevreden bent over de samenstelling, maak dan een eau de toilette of eau de parfum aan in een leuk parfumflesje. Doe een etiketje op het flesje zodat je weet welke geur er in het flesje zit.

 

Eau fraiche tot eau de parfum

 

Eau Fraiche

Eau Fraiche

Een Eau Fraiche is het minst geconcentreerd met 1 - 3% etherische oliën of parfums en worden verdund in demi water en een kleiner percentage alcohol. Deze geur ruik je 1 tot 2 uur op de huid. Deze worden meer in de zomer en naar het werk gebruikt om even een lekkere geur op de huid te verkrijgen. Eau Fraiche is ideaal als je niet houdt van een zwaar parfum. Ook perfect te gebruiken voor mensen met een gevoelige huid vanwege het lage gehalte aan alcohol en parfum. Daarnaast is een Eau Fraiche vaak voordeliger dan een Eau de Cologne, Eau de toilette en Eau de parfum.

Eau de Cologne

Eau de Cologne

Een eau de cologne bevat 10 tot 15% water, 2 - 6% etherische oliën of parfums en 79 - 88% alcohol. Deze geur blijft ongeveer 2 uur op de huid achter. Hiermee is de eau de cologne een geweldige optie als je ’s-Avonds uit gaat. Dit is waarom jongeren vaak kiezen voor een Eau de Cologne. In een Eau de cologne worden meestal frisse, lichte geuren verwerkt met citrus oliën.

Eau de Toilette

Eau de Toilette

Een eau de toilette bestaat uit ongeveer 10% demi water, 10 - 15% etherische oliën of parfums en 75 – 80% parfum alcohol. Een eau de toilette wordt meestal gedragen door mannen omdat voor mannen een eau de parfum vaak te sterk is. Deze geur zou ongeveer 2 tot 4 uur heerlijk moeten ruiken.

Eau de Toilette is omdat de geur wat minder sterk is dan een Eau de Parfum vaak wel voordeliger dan een Eau de Parfum. Eau de Toilette wordt vaak 2 x per dag aangeraden als je de geur langer wilt blijven ruiken.

Eau de parfum

Eau de Parfum

Een eau de parfum bestaat uit ongeveer 24% etherische olie en parfum en 76% parfum alcohol. Vrouwen gebruiken meestal een eau de parfum omdat de geur anders bij vrouwen niet lang genoeg blijft hangen. Deze geur zou ongeveer 4 tot 8 uur heerlijk moeten ruiken.

 

Parfum of extract

Parfum of Extract

Dit is de sterkst mogelijke vorm om een parfum op de huid te sprayen. Een parfum of extract bestaat uit 20 - 40% etherische olie en parfum en 60 - 80% parfum alcohol. Deze geur zou ongeveer 6 tot 10 uur lang heerlijk moeten ruiken, afhankelijk van het huidtype. Mensen met een gevoelige huid hebben vooral voordeel bij een parfum of extract vanwege het alcoholpercentage dat niet zo hoog is en hierdoor de huid dus minder snel uit droogt.

 

parfum sprayen

Klaar en sprayen maar!

Spray de eau de toilette of de eau de parfum het liefst in de lucht en loop er dan doorheen. Zo komt de geur niet direct op de huid en wordt je om omringd door je eigen geur. Meng het mengsel met basisolie in plaats van met parfum alcohol als je het op je huid wilt gebruiken. Gebruik 10 druppels etherische olie op 30 ml basisolie.

 

Reacties

 • Door Ingrid Bastiaans, 13 april 2024

  Beste Patrick,

  Dat kan, we kunnen inderdaad een parfum namaken. Maar hij wordt nooit precies hetzelfde als de geur die u voor ogen heeft. Hij kan er wel dichtbij in de buurt komen.

  Met vriendelijke gro...

 • Door Patrick den Heijer, 13 april 2024

  Kunt u ook een parfum maken naar wens voor me als ik de ingrediënten geef en jij maakt het voor me. Graag hoor ik je.

 • Door Ingrid Bastiaans, 11 maart 2024

  Beste Wesley,

  We hebben inderdaad parfum alcohol waar u ook een exclusieve autoparfum mee kunt maken. Deze is hier te vinden op de website: https://www.benc.nl/nl/ethanol-99-gedenatureerd.html

  Pantheno...

 • Door Wesley Huskens, 11 maart 2024

  Geachte Heer/mev

  Ik wil al een tijdje een eigen autoparfum maken.
  Mijn bedoeling is net zoals ( oduree ) een parfum te maken d.m.v exclusive parfum geuren.
  Nu ben ik een tijd aan het informeren.
  ...

Laat een reactie achter

Vragen of tips? Plaats ze hieronder

* Verplichte velden
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »