Gratis verzending > 30 euro in NL en BE
Verzending < 2 werkdagen
Gratis cadeau > 40 euro
B2B
0
Review Logo9,6 @ Google

Door Ingrid Bastiaans, 12 november 2018

Wat is Shiatsu?

Shiatsu wil zeggen drukken met de vingers, vertaald vanuit het Japans. Bij Shiatsu worden de duimen, handpalmen en vingers gebruikt om druk uit te oefenen op bepaalde plaatsen op het lichaam. Het eigen lichaamsgewicht wordt hierbij gebruikt om de druk op de drukpunten uit te oefenen. Bij Shiatsu wordt druk uitgeoefend op alle punten die met een meridiaan overeenkomen.

 

Wat is Shiatsu?

Shiatsu heeft veel weg van Acupunctuur, maar wordt zonder naalden gedaan. Acupunctuur maakt net als Shiatsu deel uit van de traditionele Chinese geneeskunde. Die gaat ervan uit dat niet de ziekte, maar de persoon als geheel aangepakt moet worden. De behandeling van dezelfde ziekte verschilt van persoon tot persoon en wordt dus individueel aangepakt. In de Shiatsu worden lichaam en geest als 1 geheel beschouwd. Er wordt rekening gehouden met de levensstijl en de achtergrond van de patiënt. Omdat alles bestaat uit energie, is energie ook de basis in Shiatsu. De energie moet in evenwicht zijn. Daarom behandelt Shiatsu ook niet 1 plek, maar de persoon als geheel.

Shiatsu is al bekend vanaf 1919. Maar Shiatsu heeft nooit stil gestaan in zijn ontwikkeling. Met name in Europa en Amerika wordt Shiatsu nog steeds verder door ontwikkeld. 

 

Er zijn twee stromingen in Shiatsu:

1. Zen Shiatsu --> deze is veelal gebaseerd op de traditionele Chinese geneeskunde. Het is een begeleiding om gasten bij het gevoelscentrum te brengen, om vanuit de eigen wil te kunnen leven. Hierbij luisteren gasten vanuit het gevoel, het Hara in het Japans. Het centrum van de mens wordt in Japan Hara genoemd. Het Hara kan beschouwd worden als een energetische klankschaal die in de buik net onder de navel zit. Wordt men door een impuls geraakt, dan komt deze klankschaal door trillingen in beweging. Het waarnemen ervan is oefenen en om steeds zuiverder te kunnen waarnemen is er een begeleider nodig die ervoor zorgt dat de aandacht naar de buik kan dalen en minder in het hoofd zit.

 

Dit proces brengt de balans van lichaam, geest en ziel in harmonie en spreekt het zelf genezende vermogen van de mens aan. Het is een uitnodiging om dieper te dalen in het lichaam. De stilte en rust van het centrum en de vreugde van de kern te ervaren.

 

2. Namikoshi stijl --> deze is meer gericht op de westerse anatomische en pathologische theorie en het corrigeren van fysieke onbalans

 

Shiatsu massage

De klassieke Shiatsu massage

De klassieke Shiatsu massage wordt gedaan met de blote handen, zonder apparaten of andere lichaamsdelen.

 

Er wordt alleen druk uitgeoefend op de kleding. Gasten die de Shiatsu massage ondergaan blijven namelijk gekleed.

 

Shiatsu wordt ingezet bij gasten met stress, spier- en gewrichtsproblemen. 

 

De werkzaamheid van Shiatsu is niet wetenschappelijk bewezen. Na een Shiatsu massage voelen de meeste gasten zich meer ontspannen en ervaren meer energie.

 

Zet Shiatsu niet in bij koorts, virusinfecties, open wonden of net na een operatieve ingreep.

 

 

Voordelen van de Shiatsu behandeling

- je krijgt eerst een intake gesprek omdat de therapeut wil weten waar hij je kan helpen
- je ligt comfortabel op een zacht matras van katoen
- je hoeft je kleren niet uit te doen
- je draagt losse kleding die lekker zitten
- de behandeling wordt vaak als zeer fijn ervaren
- de therapeut stelt vaak de analyse bij tijdens de behandeling

 

Om te weten welke drukpunten in de voeten zijn, staat er hieronder een voet reflexologie schema in het Engels.

 

Voet reflexologie schema in het Engels:

Voet reflexologie

 

Aromatherapie tijdens de Shiatsu massage

Tijdens de Shiatsu massage kan er ook gebruik worden gemaakt van etherische oliën om een heerlijke geur te verkrijgen en een ontspannen sfeer neer te zetten in de ruimte.

De etherische oliën die bij uitstek geschikt zijn bij Shiatsu massages zijn: Lavendel, Sinaasappel, Bergamot en Dennen. Zo krijg je een betere luchtkwaliteit en ontspant de gast in zijn geheel.

Gebruik alleen zuivere etherische oliën van een goede kwaliteit. Wil je weten wanneer je een zuivere etherische olie gebruikt? Lees dan verder in ons blog...

 

Bronnen: 

https://nl.wikipedia.org/wiki/Shiatsu 

https://geneesjewijzer.nl/shiatsu/ 

 

Laat een reactie achter

Vragen of tips? Plaats ze hieronder

* Verplichte velden
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »