Gratis verzending > 30 euro in NL en BE
Verzending < 2 werkdagen
Gratis cadeau > 40 euro
Review Logo4.8 @ Google

Door Ingrid Bastiaans, 9 januari 2019

Het winnen van etherische oliën kan op 3 manieren:

1. Stoomdestillatie
2. Koude persing
3. Extractie

 

Stoomdestillatie etherische olie

1. Stoomdestillatie proces etherische oliën

De meest voorkomende vorm van het verkrijgen van etherische oliën is door middel van stoomdestillatie.
Stoomdestillatie wordt gebruikt bij kruiden, specerijen en hout soorten.
1. De plantdelen worden in een koperen of rvs ketel gedaan. Er wordt water in het eerste vat gekookt waardoor stoom ontstaat.
2. In het tweede vat wordt onderin stoom (waterdamp) ingevoerd welke de vluchtige plantenbestanddelen mee naar boven neemt. Hierbij worden minuscule oliedruppeltjes van de plantdelen meegenomen in de stoom. De stoom bevat niet alleen etherische oliën, maar ook in water oplosbare stoffen.
3. Het mengsel van stoom, olie en plantendelen begeeft zich hierna op weg naar de koeltoren waar het zo ver afkoelt dat er een vloeistof ontstaat.
4. Tenslotte komt het vloeistofmengsel in het decanteervat. Hier wordt de olie van het water gescheiden. (De etherische olie is lichter dan het water en komt daardoor bovenop het water drijven) De etherische olie wordt bovenaan de ketel afgetapt. Het overgebleven water bevat plantenextracten en wordt dus afgevoerd als bloemenwater. Het bloemenwater wordt ook wel Hydrolaat genoemd.

 

2. Koude persing proces etherische oliën

De citrus geuren zoals Sinaasappel en Mandarijn worden veelal verkregen door koude persing. Omdat de schil van citrus geuren zo veel etherische olie bevat kan deze makkelijk gewonnen worden door koude persing. De vruchten worden heel dun geschild en deze schillen worden uitgeperst. Daarna hoeft de vloeistof alleen nog maar gefilterd en afgeschonken te worden. Hierna wordt soms nog destillatie toegepast, de gedestilleerde oliën worden vaker voor de levensmiddelenindustrie gebruikt dan voor de aromatherapie. De koudgeperste olie is veel completer.

Sinaasappel etherische olie

 

 

Extractie etherische olie

3. Extractie proces etherische oliën

De meeste bloemen geuren zoals Rozen olie en Jasmijn olie en sommige harsen worden gewonnen door middel van extractie. Als oplosmiddel kan gebruik gemaakt worden van ethanol, butaan en koolstofdioxide. Het plantenmateriaal wordt met het gekozen oplosmiddel vermengd en lichtjes verwarmd. Na een tijdje hebben de bloesems hun geur overgedragen. Hierna wordt het oplosmiddel verwijdert en zo ontstaat het eindproduct, het zogenaamde absoluut.

 

Reacties

  • Door harm embregts, 9 maart 2022

    Vet

Laat een reactie achter

Vragen of tips? Plaats ze hieronder

* Verplichte velden
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »