Blog - Menthol Kristallen verlichten mijn ademhaling - Beauty & Care BV

Menthol Kristallen verlichten mijn ademhaling

Menthol Kristallen verlichten mijn ademhaling

Ik zal mezelf even kort introduceren. Mijn naam is Luke en ik ben een student van 18 jaar oud.
Als kind ben ik altijd flink astmatisch geweest en daarnaast had ik ook vaak last van mijn huismijtallergie. Op de dag van vandaag ben ik dit (gelukkig) nagenoeg allemaal vergroeid, maar toch heb ik hier zo nu en dan nog wel eens last van.
Omdat ik persoonlijk niet zo’n fan ben van medicatie en chemische hulpmiddeltjes maar toch wat verlichting wilde bij mijn verkoudheid afgelopen winter, ben ik op zoek gegaan naar iets anders. Iets natuurlijks.

Menthol Kristallen verlichten mijn ademhaling

Na een tijdje gezocht te hebben kwam ik tot de ontdekking dat er menthol kristallen bestaan en dat deze op verschillende manieren gebruikt kunnen worden en tot een (tijdelijke) verlichtende werking kunnen leiden bij een verkoudheid en mijn astmatische klachten.

 

Menthol Kristallen

Herkomst

Menthol is een natuurlijk extract van de ‘Mentha Arvensis’ plant. Dit is een vaste plant die behoort tot de Lipbloemenfamilie (Labiatae of Lamiaceae). Het is een plant van vochtige tot natte, voedselrijke grond: ze is te vinden op bouwland, aan waterkanten, in moerassige graslanden, langs vennen en in loofbossen. De plant komt van nature voor in Azië, vooral in India, China en Japan. Menthol wordt al decennia zonder bijwerkingen gebruikt in medicijnen, cosmetica, eten en drankjes en in bijvoorbeeld keelpastilles.

 

100% natuurlijk

Menthol kristallen bestaan (zoals de naam al zegt) uit gekristalliseerde menthol. De kristallen zijn kleurloos en hebben een sterke menthol geur. Deze menthol kristallen zijn bruikbaar voor meerdere doeleinden. Zo kunnen ze worden gebruikt als smaakmaker in eten en drinken. Verder wordt menthol (al dan niet in kristalvorm) gebruikt in verscheidene cosmetica. Hier in Nederland worden ze vooral gebruikt in sauna’s en snoepgoed. De stof is echter ook zeer effectief bij verkoudheid. Door te stomen met heet water vermengt met menthol kristallen open je je luchtwegen vrijwel direct: dit is wat mij een hoop ellende heeft bespaard in de winter.

 

Van (Peper)Munt olie tot Menthol Kristallen

Naast de werking van menthol kristallen is het natuurlijk ook wel fijn om te weten hoe het deze ‘gemaakt’ worden. Dit gaat als volgt:

Het hoofdbestandsdeel van mentholkristallen is Mint olie of Pepermunt olie. Mint olie wordt gecentrifugeerd en wanneer deze aan de bovenkant gekoeld wordt, gaat de menthol vanuit de olie kristalliseren. Et voilà: er zijn menthol kristallen ontstaan vanuit de olie! Menthol Kristallen hebben omdat ze gedistilleerd worden uit de Pepermunt of Mint olie vanuit zichzelf ook een vettig laagje. Hierdoor zijn de menthol kristallen ook weer oplosbaar in zuivere alcohol en Eucalyptus olie.

 

De werking van Menthol Kristallen

De verkoelende en jeukstillende werking van menthol is overduidelijk bewezen en terug te vinden in de medische literatuur. Jeuk kan zeer irritant zijn, het dwingt tot krabben en wrijven. Menthol verwijdt de bloedvaten en heeft hierdoor een verkoelend en licht verdovend effect op de huid. Hierdoor wordt de jeuk minder. Het effect van menthol op de huid treedt meteen in. Dit verklaart ook dat menthol de ademhaling verlicht: de bloedvaten in de slokdarm en luchtpijp worden wijder, waardoor je (tijdelijk) een lichtere ademhaling krijgt. Menthol Kristallen hebben een zeer sterke werking waardoor je maar een klein beetje nodig hebt om een groot effect te krijgen.

 

Hopelijk hebben jullie iets aan mijn tips & tricks over Menthol Kristallen gehad.

Als jullie nog vragen hebben, dan kunnen jullie een reactie geven door hieronder een reactie in de comments te plaatsen.

 

Groetjes Luke

Reacties

  1. Jan Quist Jan Quist

    Ik heb vermoedelijk een veel te lang verhaal geschreven. Dat werd geweigerd. Maar ik ben wel heel erg geïnteresseerd in jouw ervaringen. Ik heb al meer dan 20jr grote problemen die misschien met menthol verlicht zouden kunnen worden. Ik ben echter een beetje bang voor de (mogelijke) bijwerkingen die in het pharmacotherapeutisch kompas beschreven worden en die ik inderdaad héb....Maar in elk geval bedankt voor je artikel!

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.